Mission Hall / Adam Richards Architects

first_imgSave this picture!Courtesy of  adam richards architects+ 21 Share ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/181222/new-mission-hall-adam-richards-architects Clipboard Architects: Adam Richards Architects Year Completion year of this architecture project Mission Hall / Adam Richards Architects “COPY” 2010 CopyAbout this officeAdam Richards ArchitectsOfficeFollowProductsSteelBrick#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsResidential ArchitectureHousesHousesPublished on November 04, 2011Cite: “Mission Hall / Adam Richards Architects” 04 Nov 2011. ArchDaily. Accessed 11 Jun 2021. ISSN 0719-8884Read commentsBrowse the CatalogShowerhansgroheShowers – RainfinityVinyl Walls3MArchitectural Finishes DI-NOC in Ned Ludd Public HousePartitionsSkyfoldMarkerboard Finish for Folding WallsBedroom furnitureFlexformMirror – EgonWaterproofing/SealantsEffisusPre-Fab System – Ecofacade Pre-fab TrueSealConcreteKrytonConcrete Hardening – Hard-CemSkylightsVELUX CommercialAtrium Longlight Skylights in ExperimentariumBlinds / Mosquito Nets / CurtainsBANDALUXRoller Shades – Arion Large SizedWoodStructureCraftEngineering – Mass TimberTiles / Mosaic / GresiteTerrealSunscreen – Terracotta BaguettesWoodHESS TIMBERTimber – GLT BauBucheLightingLumenpulseLED Projector Lumenbeam GrandeMore products »Read commentsSave世界上最受欢迎的建筑网站现已推出你的母语版本!想浏览ArchDaily中国吗?是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my stream Projects “COPY”center_img Text description provided by the architects. The site for this house is at a prominent bend in the road, where an old drover’s track meets a large oak tree marking the boundary of this small rural village. The existing building was an introverted former Baptist’s chapel suffering from subsidence. We realised that in replacing it we must design a house that took full advantage of the site’s long views across farmland to the west, whilst doing justice to its position and registering the memory of the chapel – still remembered with fondness by the villagers. Save this picture!planRecommended ProductsWoodLunawoodThermo Timber and Industrial ThermowoodWindowsKalwall®Facades – Window ReplacementsWoodEGGERWood-based materials in EGGER HeadquartersWindowsVEKAWindows – SOFTLINE 82 ADThe building’s unusual composition resulted from a considered response to its local and historic context. In plan, the building is broken down into two slim, offset blocks, in keeping with the scale of the neighbouring cottage. The block facing the road has an apsidal form; a ‘memory’ of the demolished chapel, and shields the set-back rear block from view. This approach creates a dramatic skyline with the house’s tall brick chimney appearing to float between the two distinct halves of the house. The two storeys of the house are distinguished on the outside by the white brick plinth of the ground floor, and the pale render and tile hung walls of the upper floor, echoing local vernacular construction. This distinction between the floors is carried through internally with the expansive living space of the first floor contrasting with the private sleeping quarters of the ground floor. The ground floor is dense with detail and materials, including oak, black stone and a white brick vault. The complex plan adds to the intrigue, creating a comfortable and private series of spaces that feel as if they are carved from the weighty brick plinth. The cave-like atmosphere heightens the contrast with the light, airy living space of the piano nobile above. This lofty space fills the entire volume of the first floor, under an undulating roofscape, and enjoys spectacular views across the countryside through 4m high windows, set between a series of columns. A low central section creates an intimate area around an open fireplace, with two free-standing walnut cabinets defining the kitchen and study areas. Save this picture!Courtesy of  adam richards architectsThe house and garden were designed as a single entity, carefully integrating the project into its site. A long brick-edged strip of planting extends from the house continuing along the central axis. This is planted with lavender, which follows the underground routes of the rainwater harvesting and heat pump: a visual indicator of the sustainable technologies that have been integral to the design. This house engages with its wider landscape and fully utilises its unique setting, giving the clients a dramatic and comfortable home and continuing the variety, scale and material richness of the village. Save this picture!Courtesy of  adam richards architectsClient’s Brief: The clients’ converted former Baptist chapel in Plaistow, a small rural village in West Sussex, had ceased to be viable due to subsidence. They decided to demolish it and build a new, two storey, 3 bedroom house on the site, which would be sustainable, take better advantage of the site, incorporate an office, and allow them to entertain up to 10 dinner guests. Save this picture!Courtesy of  adam richards architectsPlanning Constraints: Plaistow is a rural village with a Conservation Area at its heart. The Sussex vernacular predominates. The new house occupies a prominent position at one of the entrances to the village. The tight site has a road bordering its eastern side; to the west are open fields. Chichester District Council engaged in a constructive dialogue with the architects, culminating in the proposals being approved by the planning committee. Save this picture!axonMaterials: Externally, the house makes use of a white brick for the ground floor, and for the first floor a mixture of self-coloured render (made using recycled glass), and tile hanging, re-using the roof tiles from the demolished building. It has a lead roof. Windows and doors are timber, external railings are galvanised steel, and paving consists of granite sets and blue-black limestone. Internally the ground floor has stone floors and walls, oak panelling and a vaulted ceiling lined with white brick. The first floor is predominantly white-painted plastered masonry, with oak floors and walnut built-in furniture. Save this picture!Courtesy of  adam richards architectsMethod of Construction: To counter any further subsidence the house is built off a piled deck, and uses masonry cavity wall construction. A beam and block floor spans the first floor, with an in-situ slab tying together the two halves of the building. The roof is steel and timber-framed. Save this picture!Courtesy of  adam richards architectsSustainability: The house uses a ground-source heat-pump for heating and cooling; recycles rainwater; and is designed using passive solar techniques to make use of thermal mass, with south-facing windows set in deep reveals to limit solar gain in summer and increase it in winter. Text provided by Adam Richards Architects.Save this picture!Courtesy of  adam richards architectsProject gallerySee allShow lessHotel Liesma Proposal / Nobutaka Ashihara ArchitectArticlesThe Campaign for Safe Buildings SymposiumArticles Share Year:  ArchDaily Mission Hall / Adam Richards ArchitectsSave this projectSaveMission Hall / Adam Richards Architects Houses CopyHouses• ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/181222/new-mission-hall-adam-richards-architects Clipboardlast_img

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*